Op haar achttiende schiet haar knieschijf voor de eerste keer uit de kom. Hierop volgen er een aantal seizoenen waar ze er steeds minder zeker van is dat ze ooit zal terugkeren op het veld. In ‘Dear Me’ schrijft Eshly Bakker een brief aan zichzelf als twaalfjarig meisje. Ze blikt terug op momenten die voor haar zo belangrijk zijn geweest op weg naar een pijnvrije voetbalcarrière.


Lieve Eshly,

Weet je nog, toen je acht jaar oud was en je hardop droomde van een profcarrière bij Ajax? Toen mama gekscherend opmerkte dat dat helemaal niet kon. “Ajax heeft toch helemaal geen meidenteams, Esh.” Je hebt misschien geen idee wat je te wachten staat, maar blijf er alsjeblieft in geloven. Jouw droom is namelijk zo gek nog niet..

Zij houdt een plek bezet van een jongen die later in het eerste moet voetballen.

Het waren andere tijden toen, je merkt al snel dat voetballen voor meisjes op jouw leeftijd niet normaal wordt gevonden. Op je zesde start je bij RKSV Pancratius in Badhoevedorp, één van de weinige clubs die beschikken over een meidenteam. Je start in de E-tjes en vervolgt je pad bij de jongens D. Voetballen in een lager team vind je best leuk, maar je mag je talenten al snel laten zien in de D1.  Dat zal spannend zijn, als meisje in het selectieteam. De scheve gezichten en opmerkingen zoals: “Zij houdt een plek van een jongen bezet die later hier in het eerste moet voetballen”, vergeet je nooit.

Maar trek het je niet aan, je moet je voeten laten spreken, Esh. Geloof me, op die manier snoer je iedereen tijdens je eerste wedstrijd direct de mond. Want de doelpunten volgen elkaar niet alleen die eerste negentig minuten in rap tempo op, je scoort het hele seizoen aan de lopende band en dat zorgt voor acceptatie binnen de club. Kampioen word je in je jongere jaren nooit, dat kan ik je nu alvast vertellen. Maar je blijft vechten en wél kom je met jouw team heel ver in de beker, iets dat je zeker niet moet vergeten de komende jaren. Je voeten zullen blijven spreken.

Bron: Eshly Bakker

Steeds meer mensen merken jouw talent op. Je wordt gescout voor het HVA talententeam waar je twee jaar voetbalt. Twee jaren waarin je vooral erg veel lol hebt met onder andere je oud teamgenootje van Pancratius: Merel van Dongen. Hoewel het allemaal heel gezellig is daar in Amsterdam is het belangrijk om gefocust te blijven, Esh, want er is interesse vanuit de Eredivisie. Niet alleen ADO Den Haag, maar ook kampioensclub AZ wil je hebben. Bedenk goed wat je belangrijk vindt, want deze keuze heeft veel invloed op de rest van je carrière!

Zou je mij geloven als ik zeg dat je voor ADO Den Haag kiest? Speeltijd, daar doe je het voor, want dit vind je namelijk veel belangrijker dan een plek op de bank bij AZ tussen zoveel topspeelsters. Houd dit vast, want deze keuze werpt uiteindelijk zijn vruchten af. Zal ik het je alvast verklappen? Je wordt in je tweede seizoen al kampioen én wint de beker. Ondanks deze euforie ben je toch niet zo blij als je had gehoopt, want tegenslagen…die leer je maar al te goed kennen.  

Bron: Goalphoto.nl

Je zit tijdens het kampioenschap namelijk met een verbeten trots op de bank. Deze periode is moeilijk en wordt getekend door een hele nare blessure. Je knieschijf schiet dit seizoen namelijk voor het eerst uit de kom en dat is zeker niet de laatste keer…

Je knie zal je keer op keer in de steek laten en speelminuten bij ADO zijn steeds minder vanzelfsprekend. Het spijt me dat ik je het moet zeggen, maar het gaat nog lang duren voordat je erachter komt wat er voor nodig is om je knie te fiksen. Deze periode maakt je onzeker, want op momenten waarin je eindelijk terug lijkt te zijn gooit die verdomde knie opnieuw roet in het eten. Maar jij geeft niet op, jij blijft knokken! Zelfs na die keer dat je tijdens een trainingstrip met Jong Oranje weer per brancard het veld af moet. Vanaf dat moment wordt het heel belangrijk dat je blijft geloven in je eigen kracht.

Hard work pays off.

Misschien lijkt het te mooi om waar te zijn, maar de droom die je op je achtste had staat juist op dit moment op het punt om uit te komen. In 2012 sta je namelijk op het lijstje van Ajax. Ik weet dat je het moeilijk vindt om een van de leukste teams ooit achter te moeten laten, maar twijfel niet Esh… dit is de club waar je als klein meisje van droomde! Een club waar je veel van je gaat laten zien en horen. Het zal een bijzondere overstap worden, waarin je leert wat spelen voor Ajax betekent.  

Voor jou komt je jeugddroom uit, maar die knie.. die knie is er nog niet klaar voor. In één van de laatste wedstrijden in de voorbereiding bij Ajax gaat het weer mis. De arts zegt dat het een wonder is dat je met zo’n knie al zover bent gekomen. Het dringt even niet door, maar al snel weet je: een operatie is onvermijdelijk, je hebt geen andere keuze dan het ondergaan. Het is eng en er zal worden gesleuteld aan je knie, maar weet wel: het is dé kans om er misschien eindelijk vanaf te komen.

Uiteindelijk wordt het een lang en zwaar traject, maar je staat er niet alleen voor. Bij Ajax heb je de beste begeleiding die je kunt wensen en in Petra Hogewoning een revalidatie maatje. Zij weet maar al te goed hoe jij je voelt. Een steun die je goed kunt gebruiken. Al het bloed, zweet en tranen die jij in je revalidatietraject hebt gestopt komen er tijdens je rentree driedubbel uit. Je geeft gelijk een heerlijk visitekaartje af.

Bron: Ajax media

“Eshly Bakker, super Bakker” schreeuwen de supporters vanaf de tribune. Iets dat je nog veel vaker gaat horen. Haha ja, wen maar alvast aan die glimlach op je gezicht. Na al die jaren van onzekerheid over je knie, vreselijke pijn wanneer die knieschijf er weer uitvloog en bankzitten ga je nu een heel andere periode tegemoet. Je herstel voelt als een wonder, je stapt zonder angst het veld op. Je kunt de wereld aan!

Debuut met een zwart randje

Nu je geen last meer hebt van je blessure kun je je eindelijk volledig focussen op het voetbal. Je speelt zo goed dat je wordt opgeroepen voor Oranje. Blijf scherp Esh, want teleurstelling ligt altijd op de loer. Misschien hoort het wel bij jou, de euforie afgewisseld met teleurstelling. Zo ook tijdens je debuut in Griekenland. Bij een stand van 0-4 kom je in het veld. Je staat er koud tien minuten in als een paar meter van je af de Griekse Danai Eleni Sideri een verschrikkelijk aanslag op het  been van je teamgenoot Kika van Es pleegt. Je zal die wedstrijd nog een doelpunt maken, maar het is de blessure van Kika die je als aandenken aan die wedstrijd overhoudt.

Vergeet nooit: Je hebt al zoveel overwonnen, als je je niet laat afleiden kun je alles aan. Hoe anders is het als je je een paar jaar later met Oranje voor het eerst in de historie van het Nederlandse vrouwenvoetbal kwalificeert voor een wereldkampioenschap. Italië is de laatste tegenstander in de playoffs en jullie winnen overtuigend. Het moment dat het laatste fluitsignaal klinkt blijft je voor de rest van je leven kippenvel geven. Groot is de teleurstelling vervolgens als je niet wordt geselecteerd voor dat WK in Canada. Laat het je niet tegenhouden om door te gaan, Esh. Het zal namelijk niet de laatste teleurstelling zijn waar je mee te dealen krijgt.

Nieuwe prikkels

Bij Ajax wordt je nooit kampioen al speel je wel drie bekerfinales waarvan je er één wint. Ajax wil vervolgens met je verlengen, maar jij twijfelt. Je haalt niet meer zoveel voldoening uit het spelletje en wil je verder ontwikkelen. Diep van binnen weet je het: je bent toe aan nieuwe prikkels. FC Twente heeft je al vaker benaderd voor een overstap, maar dit zal het eerste jaar zijn dat je deze stap durft te nemen. Ver van huis, op jezelf, in een heel nieuw team. Ik weet dat je het spannend vindt, maar maak je geen zorgen. Je past je snel genoeg aan en natuurlijk ken je een aantal meiden nog goed van Jong Oranje.  Ook op maatschappelijk maak je grote stappen. Want naast je ‘baan’ als voetbalster, heb je in 2015 ook je DTP-opleiding afgerond en wil je nu aan de slag als grafisch ontwerper. In Twente krijg je de kans om bij partner Vesta Media te werken. Geloof me, het is naast voetballen echt belangrijk om iets met je hersenen te doen! De ervaring die je in Enschede op doet blijkt waardevol. In 2015 wordt namelijk een nieuw videoplatform voor en over vrouwenvoetbal opgericht, VV Kicks. En jij ontwerpt daarvoor het logo! Twee dingen die je je misschien nu nog niet kan voorstellen, want een show over vrouwenvoetbal? Ha ha, dat is voor jou als twaalfjarige nu nog heel ver weg.

Full circle

Als je denkt dat je alle klappen nu wel hebt geïncasseerd, bereid je dan maar vast voor. Want na een jaar bij FC Twente wordt duidelijk dat de club je contract niet wil verlengen. Dit komt hard aan. Je had juist bewust gekozen voor deze club, ze trokken immers al die jaren al aan je! Maar dit is het leven, dit is voetbal. Ik weet dat je je verloren voelt maar geloof me Esh, ook hier vind je weer een nieuwe weg. Al zal het niet zo voelen, het is namelijk net zomerstop en je hebt slechts een maand om een nieuwe club te vinden.

Dit keer komt de interesse uit het buitenland, weer een stukje verder van huis. Je kiest voor Duisburg, deze club lijkt het beste bij je te passen. Je eerste buitenlandse avontuur, wie had dat gedacht! In het begin heb je het onwijs naar je zin, maar je zult ook merken dat Duitsland een andere manier van trainen en spelen heeft dan je gewend bent. Ondanks dat inmiddels ook je maatje Pia (Rijsdijk, red.) bij Duisburg speelt ben je er niet gelukkig. Waar je een lange tijd zonder angst hebt gevoetbald, ontstaan er bij deze club weer twijfels over je knie. Het is rot, maar je kunt hier niet dezelfde begeleiding als in Nederland verwachten, Esh. Je zult een keuze moeten maken waardoor je je weer op je plek gaat voelen. Keuzes die je vaker hebt moeten maken, Je wist het al, maar nu ver van huis wordt het weer bevestigd: je familie is zo ontzettend belangrijk geweest in je carrière.  

Toen je jong was en vanuit de KNVB door heel Nederland heen moest reizen brachten je ouders je er altijd zonder morren naartoe. En zelfs nu je in Duitsland speelt reist je moeder vaak af, gewoon even om haar dochter te zien. Ook je vader en tweelingzus, die overigens het compleet tegenovergestelde van je is, zijn trots en dat zal de volgende keuze zoveel makkelijker maken. Zij zullen er altijd zijn en jou altijd steunen. En laat me je alvast verklappen, ook ik vind de volgende stap spannend. Want na drie jaar is het zover: ik keer terug. Terug naar mijn club, mijn stad en mijn familie. Mijn geluk ligt voor nu op De Toekomst in Amsterdam. En over de toekomst…daar kom ik snel weer op terug.

Liefs,

 

 

 

Eshly